İmplant Diş Nedir? Nasıl Uygulanır?
İmplant diş eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır.

İmplant Diş
Tek diş eksikliklerinde veya çoklu diş eksikliklerinde titanyum malzeme ile yapılan diş kökü uygulamasına implant diş denir. İmplant diş, sağlık alanında karşımıza çıkan en yeni gelişmelerden biri olarak kabul edilir. Çenede diş kökü görevi görecek malzemenin titanyum olmasının nedeni ise vücudun bu malzemeyi kabul etmesi ve uzun ömürlü olmasıdır.
İmplant diş çenede diş kökü görevi görür ve üzerine porselen ile diş yapılır. Bu uygulama sonrası hastalar dişlerini doğal diş gibi rahatlıkla kullanabilir. Uzun ömürlü olması nedeni ile de ömür boyu sorunsuz bir şekilde kullanıma uygundur. Uygulandığı bölgedeki diğer dişlere hiçbir şekilde müdahale edilmez. Sorunlu diş yeri neredeyse direk olarak oraya uygulanır.
İmplant Diş Nasıl Uygulanır?
İmplant yaptırmak isteyip fakat işlemleri hakkında bilgi sahibi olmadıkları için korku duyabiliyorlar. İmplant diş nasıl uygulanır? Sorunun cevabını hep birlikte öğrenelim. Her diş yeri için bir tane implant diş yapılmaktadır. İlk etapta sorunlu bölge tespit edilir. Daha sonra uygun ölçülerde diş bölgesine bir delik açılır. Deliğin içine vida şeklindeki titanyum malzeme monte edilir. En son olarak üzerine porselen malzemeden diş tamamlanır.
Elbette tüm bu işlemler için steril bir ortama ihtiyaç vardır. Aksi halde diş yeri enfeksiyon kapabilir ve sonucunda daha büyük sağlık problemleri beraberinde gelir. Bu işlem henüz yeni bir tedavi yöntemi olduğu için mutlaka işinde uzman ve bilgi kişilerce yapılmalıdır. Yanlış veya hatalı en ufak girişim çenedeki diğer dişlerin kaybıyla da sonuçlanabilir. Bu nedenle dikkatli uzman seçimi son derece önemlidir.
İmplant Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş hastalarının en çok sorduğu sorulardan bir tanesi implant diş tedavisi ne kadar sürer? Sorusudur. Bu bağlamda bir hafta gibi bir süre implant diş tedavisi için yeterli süredir. Diş için ilk olarak titanyum malzemeden üretilen kökler, çene kemiğine yerleştirilir. Akabinde dikişlerin erimesi beklenir. Elbette kök yapıldıktan sonra dişin geri kalan kısmı hemen takılmaz. Bu da bir hafta gibi bir sürede dişin tedavisinin uzamasına neden olan faktörlerdendir.
İmplant diş tedavisi iki aşamadan meydana gelir. Birinci aşama tedavi kısmını kapsarken, diğer aşama yapay dişin çene kemiğine kaynama kısmıdır. Tedavi aşaması yaklaşık bir hafta gibi bir sürede tamamlanırken, titanyum malzemenin çene kemiğine kaynama süresi 3 ila 6 ay arasında değişebilir. İmplant diş yapılırken, çeneye lokal anestezi yapılır. Kişilerde oluşan uyuşukluk hissi 1 – 2 saatte kaybolur. İşlem sırasında da sonrasında da herhangi bir acı ya da ağrı hissi yaşanmaz. Tedavinin en iyi yanı ise ağrıların olmamasıdır.
İmplant Diş Hangi Durumlarda Yapılır?
Hastalar implant diş yaptırmak istediklerinde pek çok soru ile meşgul olabilirler. Bunlardan biri de implant diş hangi durumlarda yapılır? Sorusudur. İmplant tedavisi diş kaybı sonrası yapılabilir. Kaza nedeni ile diş kırılmalarında, dişlerde geri dönüşü olmayan çürüklerde ve yaşlılık nedeni ile yaşanan diş kayıplarında bu tedavi uygulanabilir.
İmplant Diş Sonrası Bakımı
İmplant tedavisi her ne kadar ana dişe en yakın bir tedavi olsa da bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması şarttır. Burada hastalar dişlerinin bakımını her zamanki gibi yapmalıdır. Fakat diş fırçası seçiminde yumuşak kıllı diş fırçaları tercih edilmelidir. Yine aşırı sert ve asitli yiyecek- içeceklerden uzak durmalıdır. Diş macunu seçimi yaparken ise implant diş için özel olarak üretilen diş macunlarından faydalanmaları gerekir. Bu sayede diş bakımları tam olarak yerine getirilmiş olur. Tüm bunlara ek olarak düzenli doktor kontrolleri de asla aksatılmamalıdır.
İmplant diş hemen herkes için en uygun yöntemlerdendir. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa ilk olarak doktor onayı almanız faydalı olacaktır.
İmplant Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Diş sağlığı tüm vücut sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Diş hastalıkları gelişen teknoloji ile birlikte kısa sürede ve zahmetsizce tedavi edilmektedir. Eksik diş yapısı, çürük dişler, rahatsız edici diş yapısı gibi diş hastalıkları sağlığı da olumsuz etkilemektedir. Her geçen gün gelişen bilim ve teknoloji ile eksik, kusurlu ve sağlıksız dişler implant yöntemiyle tedavi edilmektedir. İmplant yaptırmadan önce bilinmesi gerekenler tedaviyi yaptırmak isteyen hastalar için faydalı olacaktır.
İmplant tedavisi için alanında uzman ve tecrübeli hekimler tercih edilmelidir. Hastanın çene kemiği yapısı, diş eti hastalıkları ve sağlığı tedaviye başlamak için oldukça önemlidir. İmplantta kullanılan vidalar geniş ve kalın yapılardadır. Çene kemiğinin yapısı bu vidaların yerleştirilmesi için önemlidir. Çene yapısının uygun olması implantın başarılı sonuçlar vermesinde etkileyici faktördür. İmplant için diş etlerinin sağlıklı olması şarttır. İmplant ağızda kalan ve gerçek dişlerden farksız yapıda olmaktadır.
Estetik görünüm olarak kişinin diş yapısındaki düzenlemeyi sağlayan implant kaybolan özgüvenin yerine gelmesini sağlar. Bu sayede birey hem sağlıklı hem de güzel dişler kazanmaktadır. İmplant tedavisinde eksik diş ya da dişler yerine getirildikten sonra fiziki olarak da kolaylık sağlanır. Tam olan dişler ile çiğneme sağlanarak yeme, içme ve sağlıklı sindirim geri kazanılır.
İmplant Tedavisinde Kemik Yapısı
İmplant uygulamalarının başarılı sonuçlanmasını sağlayan diğer önemli etkenlerden biride bireyin kemik yapısıdır. Kemik yapısı tespiti radyolojik muayene ile görülmektedir. Uygun kemik yapısına sahip olan kişilerde implant uygulaması planlanarak tedaviye başlanmaktadır.
İmplant tedavisinde kemik yapısı ve genel sağlık durumu iyi olan her yaşta hastaya tedavi uygulanmaktadır. Belli bir yaş sınır olmayan implant gelişim zamanını tam tamamlamamış çocuklarda nadir uygulanmaktadır. İmplantın kemik birleşimini tam sağlamak adına 3-6 ay süre içerisinde implant üzerine gelecek yükler azaltılmalı, darbelere karşı dikkat edilmeli ve enfeksiyondan korunmalıdır.
Enfeksiyon oluşmasını tetikleyen dış etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Sigara kullanımı içerisinde bulundurduğu maddeler nedeniyle iyileşme süresinde enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar.
İmplant tedavisi öncesinde uzman hekim tarafından hasta bilinçlendirilmektedir. Bu sayede fobi ve önyargılara karşı hasta rahatlatılarak gerekli önlem ve tedbirler birliğinde tedavi planlaması oluşturulur. İmplant yapılma esnasında hastaya lokal anestezi yada genel anestezi uygulamalarından hangisini tercih etmek istediği sorularak hastaya göre işlem uygulanmaktadır.
Problemsiz tamamlanan tedavi sonunda implant ağızda hissedilmeyecek şekilde, gerçek dişlerden farksız kullanılmaktadır. Hasta için önemli olan kullanım kolaylığı sayesinde çok fazla tercih edilmektedir. İmplant tedavisinde kullanılan hiçbir madde kansere neden olmamaktadır. Vücuda hiçbir yan etkisi olmamakla birlikte kişinin ağız ve diş sağlığı için önemli ve en uygun tedavidir.
Devlet Hastanelerinde İmplant Tedavisi Yapılır Mı?
Son yıllarda implant tedavisi herkes tarafından tercih edilmektedir. Özel poliklinik, özel diş hastaneleri ve üniversitelerde uygulanan implant tedavisi için merak edilenlerden biride devlet hastanelerinde implant tedavisi yapılır mı? Sorularıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Tebliğinde yer alan bilgiye göre ancak belli şartlarda devlet hastanelerinde implant tedavileri mümkündür. Bunun sebebi olarak ise estetik görünüm verecek müdahaleleri SGK birimi karşılamamaktadır.
Ancak mecburi, sağlık açısından risk oluşturan ve hastanın günlük hayatını engelleyen durumlarda devlet hastanelerinde müdahale gerçekleşmekledir. Devlet hastanelerinde implant tedavisi masrafları karşılanmamaktadır. Ancak SGK Kurumu tebliğinde implant tedavisi için ayrıcalıklı hastalar için bir madde bulunmaktadır.
Hastanın başka bir şekilde muayene edilemeyeceği ve tek yöntemin implant olması gerektiği durumlarda hastaya müdahale devlet hastanesinde sağlanarak SGK tarafından karşılanmaktadır.